Přihlášení ERP news



Přihlaste se k odběru newsletteru ERP news, ve kterém pravidelně rozesíláme ty nejzajímavější články ze světa ERP.



Partneři webu

Microsoft Dynamics NAV 2015 získal modul pro EDI komunikaci

Čtvrtek, 22 Leden 2015 13:20

msd nav edi 1504 1280Od ledna 2015 vstupuje na trh nová verze podnikového informačního systému Microsoft Dynamics NAV 2015. Zároveň se objevují i první add-on moduly, řešící rozšíření systému ve specifických oblastech. Jedním z nich je i nadstavba pro elektronickou výměnu obchodních dokladů - EDI.

 

EDI modul, vyvinutý společností CCV Informační systémy, rozšiřuje standardní možnosti systému o zpracování obchodních a logistických dokladů ve strukturované podobě globálního standardu EDI komunikace. Řešení je připraveno na import a export nejčastěji používaných dokladů jako jsou objednávky, faktury, dobropisy a dodací listy.

Varianta add-on modulu pro uživatele v roli odběratele navíc umožňuje také bezpapírovou likvidaci přijatých EDI faktur. Propisování dokladů z EDI komunikace do systému Microsoft Dynamics NAV 2015 je přitom zajišťováno zcela automaticky s pomocí aplikačního serveru.

Nový EDI modul je nabízen v českém a anglickém jazyce a to nejen v rámci České a Slovenské republiky, ale prostřednictvím partnerské sítě Microsoft celosvětově. Podobné řešení je přitom dostupné i pro předchozí verze Microsoft Dynamics NAV 2013 R2, NAV 2009 R2 či NAV 5.0 a NAV 4.0.

Příjem EDI zpráv od partnera spočívá v jejich dekódování a následném uložení do systému. Pokud například zašle dodavatel dodací list (zprávu DESADV) či fakturu (zprávu INVOICE), jsou tyto automaticky načteny do evidence avíz o dodávce nebo do evidence faktur. Zároveň jsou evidovány v uživatelsky srozumitelné podobě.

Importované doklady se nejprve nachází v izolované čekárně dokladů, takzvané karanténě, ze které jsou v případě bezchybné validace propuštěny do ekonomického systému. V opačném případě jsou doklady ponechány v karanténě, kde jsou dále připraveny ke zpracování a kontrole finančním oddělením. Nesoulady v dokladech jsou zaznačeny v systému dle číselníku nejčastějších chyb. Pro obsluhu je tak jednodušší dohledání a odstranění rozdílů.

Varianta add-on modulu bezpapírové likvidace pro EDI je určena pro uživatele ERP systému Microsoft Dynamics NAV v roli odběratele. Umožňuje nejen automatické zpracování dat z dokladu do systému, ale součástí řešení je i bezpapírová likvidace přijatých EDI faktur.

Faktura je validována podle skutečných příjmů na sklad a k nákupní ceně v objednávce vydané. Při souladu obou validací se faktura přijatá sama likviduje a přechází k proplacení finančním oddělením. Celý proces není nutné dozorovat a vychází již z jednou schválených dokladů. V opačném případě jsou přijaté faktury uvedeny do izolované čekárny dokladů (karantény), než jsou dále kontrolovány a zpracovány finančním oddělením. Nesoulady v dokladech jsou opět zaznačeny v systému.  


 
další články o ERP

Na co se zaměřit při výběru ERP?

 

Výmluvy, proč nový ERP "nefunguje"

 

Proč neodkládat inovaci ERP