Přihlášení ERP news
Partneři webu
- Centrum pro výzkum informačních systémů
- CVIS Consulting
- Komplexní informační systém K2
pro management podniků
ERP systém pro výrobu stejně a zároveň tisíckrát jinak |
Středa, 15 Červen 2016 08:55 | ||
P V obecné rovině můžeme výrobu rozdělit na diskrétní (nespojitou) a procesní (spojitou). U obou najdeme společné požadavky na ERP systém, zároveň je ale potřeba soustředit se na odlišnosti. Podstatné rozdíly hledejme v navazujících procesech – jedni váží, dávkují, sledují šarže, pro druhé je důležité optimální využití skladových zásob. Podívejme se nyní na konkrétní potřeby jednotlivých odvětví zastoupených jak v diskrétní, tak procesní výrobě. Diskrétní výrobaDiskrétní výrobu lze definovat jako komplex několika fází, mezi kterými může být časová prodleva. Její využití je časté například ve strojírenství. V této oblasti je trendem nasazování nástrojů pro pokročilé plánování výroby (APS), které umožňují udělat z plánování standardní proces, jenž nezávisí na heroických výkonech několika málo talentovaných jedinců. Jak to celé funguje? APS na základě dat z kmenového informačního systému průběžně vyhodnocuje aktuální stav na skladech a ve výrobě. Díky této znalosti získáte odpovědi na otázky: Které zakázky jsou prioritní? V jakém termínu je možné dodat dalším zákazníkům? Jaké důsledky bude mít případný výpadek montážní linky? Firma tak může zoptimalizovat svůj chod a slibovat reálně splnitelné termíny svým klientům. Podobné potřeby jako ve strojírenství nacházíme také v elektrotechnickém průmyslu. Ten se navíc vyznačuje širším spektrem výrobních procesů, specifičností zakázek a vysokým podílem technologických novinek. Procesní výrobaU procesní výroby, kterou často využívá potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl, naopak všechny kroky těsně navazují. Stejně jako u strojírenské výroby platí i v případě potravinářských společností požadavek interpretovat firemní data v souvislostech. Ideální situace nastává ve chvíli, kdy je informační systém propojen s etiketovacími zařízeními, podporuje EDI komunikaci, přijímá objednávky, řeší cenové kalkulace, plánování výroby a její průběh až po expedici, dodávky a fakturaci. Samozřejmostí je podpora práce s čárovými kódy, takže spolu s každým produktem putuje také informace o jeho šarži, což souvisí s imperativem potravinářského oboru. Tím je neustálá kontrola kvality a možnost okamžitého stažení výrobků z regálů i skladů konkrétních prodejen. Do chodu potravinářských firem v dnešní době stále více zasahuje tendence vyhovět požadavkům velkých řetězců. Každý z nich má přitom jiný systém značení a odlišnou představu o podobě zboží (například po kolika kusech má být baleno nebo design jeho etikety). Informační systém pro potravináře tedy musí být také pružný a svým uživatelům poskytovat možnost tvorby vlastních formulářů pro individuální zakázky. Důležité je myslet i na to, že nejen každý obor, ale také jednotlivé firmy fungují na základě odlišných procesů. Podnik, který zpracovává maso, řeší svou výrobu jinak než například pekárny. První avizovaný je specifický v tom, že se vstupní surovina rozpadá do dalších výrobků, ve druhém případě je do výroby zapojena celá řada surovin a na výstupu je jeden nebo jen několik výrobků. Podobná specifika jako potravinářství vykazuje i farmaceutický průmysl. Zde je však kladen ještě větší důraz na legislativní i kvalitativní záležitosti. Proto je nutné průběžně upravovat procesy a zároveň zajistit trvalou dohledatelnost všech klíčových informací, které ať přímo, nebo nepřímo ovlivňují kvalitu a bezpečnost produktů. ERP systém by měl mimo jiné zajistit také výstupy pro zpracování auditů a certifikací. Dalším reprezentantem spojité výroby je chemický průmysl, kde je kladen důraz na podporu práce s nebezpečnými látkami. Proto by měl ERP systém nasazený v těchto typech podniků zajišťovat evidenci ochranných pracovních pomůcek.
|